Angelica Zeeman

Breien heb ik geleerd toen ik nog een kleuter was. In het begin natuurlijk veel te strak en ik eindigde nogal eens met meer of minder steken dan waarmee ik begonnen was. Op de lagere- en middelbare school kregen we handwerk-les. De vrije opdrachten vond ik het leukst, maar dat neemt niet weg dat ik veel leerde van de verplichte onderdelen.

Na mijn puberteit hield het ineens op, ik ging studeren en werken en “vergat“ mijn hobby.

Toch zou je kunnen zeggen dat ik op een ander niveau ermee doorging. In mijn werk als psycholoog heb ik menig kluwen mogen ontrafelen. En net als Ariadne kon ik een draad aanbieden doormiddel waarvan er “helderheid in een ingewikkelde situatie geschapen kon worden”. De draad van Ariadne bood immers een uitweg uit het labyrint. De mensen die ik in mijn werk ontmoette waren soms de weg kwijt, figuurlijk gesproken, en zochten naar bewustwording van hun mogelijkheden.

Twee jaar geleden ben ik weer begonnen met het maken van “down to earth home deco” attributen. Ik geniet ervan om tijdens het werken aan een project na te kunnen denken en me te ontdoen van overtollige ballast.

Werk van Angelica

Het Begin

In 2019 viel mijn oog op een workshop haken. Het leek mij een goed idee om mijn oude hobby weer eens van stal te halen. Bovendien gaf het mij de gelegenheid om verschillende soorten steken te oefenen.

Whisky

Voor de kleuren heb ik me laten inspireren door de diverse kleuren van allerlei soorten whisky. Het patroon verbeeld de verschillende smaken van de whisky’s en de genuanceerdheid van onze zoon voor wie deze deken gemaakt is. (2020)

Fair Isle

Deze deken is gebaseerd op de Fair Isle techniek. Van oorsprong een breitechniek en genoemd naar het Schotse eiland waar de techniek vandaan komt. Ze wordt veelal gebruikt in Noorse truien. Dit keer niet gebreid, maar gehaakt. Voor de kleuren heb ik me laten inspireren door wat ik me voorstel bij een eiland omringd door water. (2021)