Kiki Liem

Kiki Liem (Houtdraaiwerk)

Mijn enthousiasme voor hout begon op mijn studentenkamer. De inrichting bestond bijna geheel uit houten sinaasappelkistjes, waarvan ik allerlei meubels fabriceerde. In alle huizen waar ik vervolgens woonde, was hout een belangrijk onderdeel van de inrichting.

Vele jaren later opende een toevallige ontmoeting met een houtdraaier voor mij een wereld waarin mijn fascinatie voor hout vorm kon krijgen. Van hem leerde ik de techniek van het draaien en een verfijnde afwerking.

De prachtige lijnen en kleuren én de warme uitstraling van het hout nodigen mij uit tot aanraken en bewerken. En steeds weer is daar de verrassing, wat er te voorschijn komt na het wegdraaien van schors en bast. Ik wil het hout laten spreken. Het op een speelse manier vormgeven met oog voor detail en  de schoonheid die in het hout verborgen ligt, laten zien. Zo ontstaat een schaal, een pot, een doosje of een ludiek object zoals bijvoorbeeld een vogel(huisje).

Bijna alle houtsoorten zijn geschikt om mee te werken. Olijfhout is geweldig, maar ook van kers, peer, laurier, beuk, hazelaar en nog vele andere bomen kunnen prachtige objecten gedraaid worden.

Ik nodig bezoekers uit om op een andere manier te komen kijken naar ogenschijnlijk ‘gewoon’ hout uit de tuin.

Kiki Liem (houtdraaiwerk)

Werk van Kiki

Schaal / Taxus

Vaas / Taxus