Westeinde 20

Mercator

Mercator

Maya Wildevuur en Barbara Mahler en Maya Wildevuur

Barbara Mahler (Vlechtwerk)

Barbara speelt in haar werk met natuurlijke materialen. Ze gebruikt daarbij de traditionele technieken van het vlechten. Uitgaand van dit oeroude ambacht schept Barbara vrije vormen en structuren.  De natuur is haar eeuwige inspiratiebron. De puurheid van materialen zoals stro, bies, wilg en schors fascineren haar.

Haar werk beweegt zich op het grensvlak van kunstnijverheid en abstracte kunst. Barbara herkent zich in de beweging  arts & crafts (William Morris). Haar producten spreken een taal van eenvoud, schoonheid en nuttigheid. Daarmee is haar werk een reactie op de massaproductie van de wegwerpmaatschappij.

Barbara vlecht sinds 2001. Sindsdien is ze in de leer bij verschillende meesters van het vak. Ze woont in Lhee en heeft daar ook haar werkplaats: De Takkenschuur.

www.detakkenvrouw.nl

Tas / Stro en schors van kastanje / 2016

Object / Wilg /Burkina Faso knooptechniek

Mandje / Wilg / Visgraattechniek / 2017

Schaal / Wilg knooptechniek / 2017
Tas / wilg / 2018

Maya Wildevuur (schilderen)

Maya Wildevuur werd in 1944 in Deventer geboren als Martje Lammigje Wildevuur. Op vijfjarige leeftijd wist ze dat ze wilde tekenen en kleuren. Hoewel ze ook ambitie voelde voor de toneelschool, bleek dat ze daarvoor te verlegen was. Daarom koos ze voor de kunstacademie. Het werd de AKI, de Academie voor Kunst en Industrie, in Enschede. Haar creativiteit koppelde ze al op jonge leeftijd aan haar handelsgeest. Met haar eerste bedrijfje ‘Maya’s kunstnijverheid’ verzorgde ze kunstzinnige bloem-arrangementen voor allerlei gelegenheden. Daarna kwam de textiel. Met naald en draad toverde Maya religieuze en barokke voorstellingen, boeketten, spreien en wandkleden tevoorschijn.

Deze discipline resulteerde na verloop van tijd in haar zijdecollages. Met alle nuances, tussen grijs, groen en blauw, verbeelden de collages landschappen en gebeurtenissen. In 1983 betrokken Maya en haar man Jan een landhuis in het Drentse Hooghalen. ‘Galerie Maya Wildevuur’ op Hiemstrastate werd een galerie waarin het werk van andere kunstenaars voorop kwam te staan.

Maya stelde er haar eigen zijdecollages ten toon. Een enorm boeket dat ze kado kreeg bij de eerste opening werd de aanzet tot een aquarel, en langzaam begonnen de zijdecollages plaats te maken voor de doeken waarmee ze nu al jarenlang faam maakt in binnen- en buitenland. In 1992 verruilden Maya en haar Jan het Drentse Hiemstrastate voor de Groninger Ennemaborgh, terwijl de galerie in Hooghalen bleef bestaan.

Het vlakke Groninger landschap met haar strakke luchten en heldere licht is sindsdien een dankbaar en inspirerend toevluchtsoord gebleken. Haar werk is hier te koop, en ook is er de mogelijkheid van de kunstuitleen. De werken van Maya zijn uitgewaaierd over de hele wereld. Van Belgiƫ tot Amerika en van Denemarken tot Israƫl.

https://www.mayawildevuur.eu/nederlands/welkom

Voorbeelden van haar werk per thema

Landschap
Huizen
mensen
Dieren